Lekker eten en toch verantwoord afvallen

Lekker eten en toch gewicht verliezen. Dat blijkt haast te mooi om waar te zijn. Toch is het zonder al te veel aanpassingen mogelijk. Door de juiste ingrediënten te kiezen en bewust met je voeding om te gaan kun je dit bereiken. Het mooie van deze aanpak is dat het slechts een kleine impact heeft op de rest van het gezin. Je kunt dus gewoon lekker eten met je gezin en toch op een verantwoorde manier afvallen. Hoe je dit doet?

Bewustwording vergroten

Bewustwording is een van de allerbelangrijkste aspecten. We eten heel veel dingen die het lichaam vaak niet nodig heeft, allemaal onbewust en uit gewoonte. Door de dagelijkse voeding inzichtelijk te maken, kunnen we de minder goede momenten uit het voedingspatroon verbannen en doorpakken op de goede momenten. Dat is een vrij kleine aanpassing met een zichtbaar effect. Hoe optimaliseren we vervolgens het voedingspatroon?

Eet gestructureerd

Structuur is erg belangrijk om te kunnen afvallen. Als het lichaam weet wanneer het te eten krijgt, stelt het lichaam de behoefte hierop af. Zorg er dus voor dat je iedere dag weer de maaltijden op een vast moment van de dag nuttigt. Dit zijn natuurlijk het ontbijt, de lunch en het diner, maar ook de snackmomenten die hier tussenvallen. De structuur van vaste maaltijden is een houvast die ervoor zorgt dat het lichaam vraagt om eten op het moment dat het lichaam dit nodig heeft. Zo voorkom je dat je te veel en onnodig eet. Doe je dit niet, dan ga je onbewust meer eten dan nodig en kom je langzaam aan.

Gezond snacken 

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens zin in iets lekkers. Probeer de snacks echter bewust te nemen. Snack je bijvoorbeeld voor de televisie? Je krijgt dan geen signaal van de hersenen dat je verzadigd bent. Hierdoor eet je al snel veel te veel. Neem bewust de tijd voor je snack en probeer van de snack ook altijd een kleine portie te maken. Uit een zak blijf je eten en bij een bakje is het op is op. Kies verder de snack bewust.

Kies bijvoorbeeld voor ongezouten nootjes in plaats van borrelnootjes en neem in de zomer een lekker waterijsje in plaats van een bolletje schepijs. Er zijn genoeg gezondere alternatieven voor de ongezonde variant. Kun je het toch niet laten om wat ongezonds te nemen? Compenseer het dan de volgende dag door iets lekkers te nemen met minder calorieën.

Goede ingrediënten

Als je wilt afvallen maar toch gewoon lekker wilt kunnen blijven eten, let dan op de ingrediënten die je gebruikt. Kook bijvoorbeeld vers en laat bij voorkeur kant-en-klaar-producten achterwege. Ze zitten vol onnodig toegevoegde ingrediënten die effect hebben op het lichaam. Producten met veel koolhydraten, zoals rijst, aardappelen en pasta, kun je ook beter niet te vaak eten en vervangen voor producten met meer eiwitten. Hierdoor krijg je sneller het gevoel dat je vol zit. Eiwitrijke producten zijn onder meer groenten, vlees en eieren. Ze zijn natuurlijk allemaal te verwerken in de lekkerste gerechten. Eet je wel graag rijst, aardappelen en pasta? Probeer deze koolhydraten dan ergens anders op de dag weer te compenseren.

Advies nodig?

Wil je weten hoe je nog bewuster om kan gaan met je voeding of ben je op zoek naar hulp om de balans tussen lekker eten en afvallen te bewaren? Neem dan gerust contact op! Fitlifestyle Angelique helpt je graag verder bij het realiseren van jouw doelen.