Heb je het gevoel dat je altijd moe bent en dat je door de vermoeidheid niet alles uit je dag kunt halen? Grote kans dat dit komt door de voeding. Voeding heeft namelijk een grote invloed op de gezondheid en ook op de dagelijkse hoeveelheid energie. “Je bent wat je eet” is een veelgehoord gezegde waar een grote kern van waarheid in zit. Iemand die gezond eet zal zich gezonder en minder moe voelen dan iemand die ongezond eet. In deze blog leggen we je meer uit over het belang van voeding voor een optimaal energielevel.

Waar komt die vermoeidheid vandaan?

meer energie door de juiste voedingHet lichaam heeft voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen presteren. Denk aan vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren. Zonder deze essentiële voedingsstoffen kun je verschillende klachten krijgen. Zo kan de stofwisseling trager worden, wat weer zorgt voor vermoeidheidsklachten. Een veel voorkomende vorm van uitputting is door het eten van veel toegevoegde suikers en snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten zitten veelal in ongezonde producten als chocolade, koekjes, stroop en andere producten met veel suikers. Deze producten bevatten doorgaans weinig essentiële voedingsstoffen. Het kost het lichaam dus weinig energie om deze koolhydraten te verwerken. Ze zorgen daardoor voor een korte, snelle energiepiek, maar na die piek volgt een energie dip. Je bent moe en het lichaam verlangt weer opnieuw naar koolhydraten.

Hoe kun je vermoeidheid beperken?

Het is belangrijk dat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft en dat hierin zo min mogelijk pieken ontstaan. Dit kun je doen door te kiezen voor het juiste type voeding. Langzame koolhydraten is wat het lichaam nodig heeft. Deze koolhydraten zitten veelal in gezondere producten als volkorenbrood, groentes, aardappelen en havermout. Deze producten bevatten veel meer essentiële voedingsstoffen. Het lichaam moet zich inspannen om deze koolhydraten te verwerken. Hierdoor wordt het langzaam opgenomen, krijgt het lichaam geen energiepiek en duurt het veel langer voordat je weer honger hebt en naar koolhydraten verlangt. Een goede brandstof dus.

Snelle koolhydraten vervangen voor langzame koolhydraten

Wist je dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Toch slaan veel mensen deze maaltijd over en zien zij hier het belang niet van in. Wie de dag begint met een gezond ontbijt vol eiwitten en langzame koolhydraten, zal niet snel in een vermoeidheidsdip terechtkomen. Probeer ook tijdens de lunch en het avondeten de snelle koolhydraten zoveel mogelijk te vervangen voor langzame koolhydraten. Doe je dit niet, dan gaat je lichaam van energie dip naar energie dip en heb je last van vermoeidheidsklachten. Let er wel op dat een teveel aan koolhydraten ook niet goed is voor het lichaam. Koolhydraten worden vrij gemakkelijk opgeslagen als vet. Iets wat je waarschijnlijk ook niet wilt. Een goede balans in de juiste voeding is dus enorm belangrijk.

Hulp nodig?

Ben je vaak moe? Dan komt dat waarschijnlijk door onjuiste voeding. Fitlifestyle Angelique kan je hierbij helpen. Met een eetschema op maat wordt de balans in de voeding bewaakt. Je kunt het lichaam goed onderhouden en klachten als vermoeidheid voorkomen. Heb je hier hulp bij nodig of vragen over? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.