De feestdagen komen er weer aan! Dagen vol gezelligheid, familie, vrienden en natuurlijk heel veel eten en alcohol. Als je heel het jaar jezelf hard hebt ingezet om gezond en zo goed mogelijk te leven kan dit moeilijk voor je zijn. Want: hoe komen we de feestdagen door zonder dat het een aanslag is op ons lichaam? We hebben in deze blog een aantal tips voor je op een rij gezet zodat je nog steeds even erg kunt genieten van alle gezelligheid, en tegelijkertijd lief kunt zijn voor je lichaam.

 

1.       Neem initiatief!

Eigenlijk is dit meteen de belangrijkste tip. Als je zelf het initiatief neemt om een diner te organiseren, heb je zelf in de hand wat er op tafel wordt gezet. Een kerstdiner bestaat over het algemeen uit gerechten met veel koolhydraten, vet en suiker. Wil je dit liever niet? Stel dan voor om voor je familie te koken en zet een heerlijk, én gezond, diner op tafel! Denk hierbij aan het serveren van een salade vooraf, genoeg bijgerechten met groente en een mager stukje vlees. Heerlijk!

 

2.       Zorg voor genoeg beweginggezonde kerst

Het is belangrijk om genoeg te blijven bewegen tijdens de feestdagen. Vooral met al die kerstdiners en borrels in de avond. Heb je de gewoonte om dagelijks te sporten? Blijf hier dan tijd voor vrij maken! Is je planning te druk om deze routine voort te zetten? Plan dan een gezamenlijke avondwandeling na een brunch of diner. Zoek je familie of vrienden op die in dezelfde stad of hetzelfde dorp wonen? Wandel er dan naartoe in plaats van met de auto te gaan.

 

3.       Kies je alcohol zorgvuldig

Kerst is een tijd van genieten en moet dus wel leuk blijven. Straf jezelf daarom niet af als je gezellig mee wil borrelen. Wel kun je overwegen om sommige drankjes te laten staan. Vermijd mierzoete drankjes en cocktails voor de hoeveelheid suiker en bier voor gluten. Een wijntje kan geen kwaad. Rood is zelfs iets beter dan wit, maar ook wit bevat actieve plantenstoffen die gezond zijn voor je gezondheid. Een extra tip: drink na elk glas wijn een glas water. Zo ben je de volgende ochtend weer fit genoeg om te sporten.

 

4.       Eet niet te snel

Wist je dat het 20 minuten duurt voordat onze verzadigingshormonen aangeven dat we genoeg gegeten hebben? Daarom is het beter om te stoppen met eten als je voor 80% vol zit. Begin je het diner met een salade of gegrilde groente en vis? Dan blijft er minder ruimte over om jezelf te vergrijpen aan de calorierijke gerechten. Dubbele winst!

 

5.       Geniet!

Kerst blijft bovenal een fijne tijd met familie en vrienden. En niks is zo slecht voor je lichaam als stress. Deze tips zijn daarom ook enkel bedoeld om verstandig te kunnen genieten. Geniet van de gezelligheid, het lekkere eten en de heerlijke wijnen en straf jezelf niet af als je meer hebt gegeten dan dat je zou willen. Dan loop je de volgende ochtend toch een extra rondje?

 

Fit Lifestyle Angelique wenst jou hele fijne feestdagen!

Soms is het voor een mens ook goed om onszelf te gunnen waar we op dat moment behoefte aan hebben. Iedereen viert haar of zijn kerst dan ook op een andere manier en dat is helemaal goed. In januari is het weer tijd om onszelf te herpakken en striktere keuzes te maken. Ben je op zoek naar meer tips voor een gezond leven? Dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een gratis consult. Maar nu gaan we even (verstandig) genieten. Wij wensen iedereen hele fijne kerstdagen en veel gezondheid voor in het nieuwe jaar!